A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Helyalapú technológiák: megmondja a telefonom, hogy hol vagyok

2022. június 01. - ferenck

Mindenki használ GPS-t, telefonunk pedig folyamatosan tudja, merre tartózkodunk, egyes appok miatt állandóan nyomot hagyunk arról, hogy épp hol jártunk.

A helyalapú szolgáltatások mobileszközökön futó, az eszköz földrajzi adatait ismerő, geoadatokat gyűjtő alkalmazások. Ezeket az adatokat valósidőben, egy vagy több helykövető technológiával szedik össze.

Az adatok többféle forrásból gyűlnek egybe: globális helymeghatározó rendszer (GPS) műholdak, mobiltornyok és rövid hatótávolságú helymeghatározó jeladók szolgáltatják őket arról, hogy pont hol tartózkodunk. A technológiák legalább két évtizede beszerezhetők a kereskedelmi forgalomban, a geoadatokkal dolgozó alkalmazások és szolgáltatások viszont csak az utóbbi években, az androidos és az iPhone készülékek, tabletek és más okostelefonok tömeges elterjedésével váltak mainstreammé.

A GPS-t az USA Védelmi Minisztériuma fejlesztette és üzemelteti. Eredetileg katonai célokra készült, de sok más „hadi” technológiához hasonlóan, a hétköznapok sok területén használják. A globális műholdas navigációs rendszer a bolygó bármely pontján, napi huszonnégy órában működik. Földfelszínen, vízfelszínen vagy levegőben egyaránt képes a háromdimenziós helymeghatározásra, kifinomult mérési módszerekkel a milliméteres pontosságot is eléri valósidőben. Ezeken az adatokon csomó szolgáltatás alapul, amelyeket a GPS-nek hála élvezhetünk. A GPS-t orosz, európai és kínai rendszerek egészítik ki.

hel3.jpg

A GPS az egyik legalkalmasabb technológia mobileszközök, mobil hardver követésére. Más megoldások szintén alkalmazhatók helymeghatározásra: vezeték nélküli hozzáférési pont, mobiltorony háromszögezése, rádiófrekvenciás azonosítás (RFID), bluetooth jeladók.

A helyalapú szolgáltatások két csoportra oszthatók, használatukhoz négy alapkomponens szükséges: helyalapú szolgáltatást használó alkalmazás, geoadatokat gyűjtő helymeghatározó mechanizmus, adatok fogadására és továbbítására alkalmas mobilhálózat, a földrajzi adatok alapján a felhasználónak releváns adatokat szolgáltató, távoli szerveren futó elemzőszoftver. 

Az első csoportba az úgynevezett pull típusúak tartoznak. Az alkalmazás felhasználója kezdeményezi a helyalapú szolgáltatásokat. A lekérdezés egyik példájaként mobil térképalkalmazást keresünk, és mondjuk, a Waze-zel megtaláljuk a legközelebbi pénzkiadó automatát. Egyes alkalmazások lehetővé teszik, hogy különféle helyeken – éttermekben, műemlékeknél, klubokban stb. – bejelentkezzünk (Swarm, Google Maps stb.).

A push típusúak lényege, hogy az alkalmazás meghatározott, vagy rendszeres időközönként elindítja a helymeghatározást, majd az adott hellyel kapcsolatos releváns infókat ismertet a felhasználónak vagy a rendszernek. A közelség-alapú marketing ilyen szolgáltatás: miután az app adott kiskereskedés, üzlet közelében sikeresen azonosítja a felhasználót, az illető hirdetést vagy kupont kap.

A hatályos törvények szerint a helyalapú szolgáltatásokhoz kell a felhasználó engedélye, hogy mi magunk döntsünk a szolgáltatás használatáról. Ez azt jelenti, hogy általában bekapcsoljuk az alkalmazást, és elfogadjuk, hogy a szolgáltatás ismeri a készülék helyszínét. Meghatározhatjuk, hogy az app gyűjthet-e, és ha igen, mikor gyűjthet adatokat, az iPhone Location Service-t melyik alkalmazással működtetjük stb. A helyalapú szolgáltatások androidos eszközökön is hasonlóan funkcionálnak.

hel1.jpg

Változatos célokra használhatók: navigálásra és utazási információk, például valósidejű útinform-adatok gyűjtésére, áruházak és szolgáltatók lokalizálására, flotta és mobil munkaerő menedzselésére, raktárkészlet-ellenőrzésre, lopás-, csalás-megelőzésre, közelség-alapú marketingre, útmenti segélynyújtásra, megfigyelésre, közösségi hálózatokhoz, kiterjesztett valósághoz (AR).

Ezeknek a szolgáltatásoknak egyértelműek az előnyei, de a használatuk biztonsági kockázatokat is felvet. Teljesen evidens, hogy könnyebben követhetők vagyunk, ami általában az engedélyünk nélkül történik meg. Célszerű az engedélyezés korlátozása, és – ha pont nincs szükségünk rá – az alkalmazás kikapcsolása, Az illetéktelen kezekbe került adatokat bűnözők használhatják, de azt sem szeretjük, ha kéretlen reklámokkal bombáznak. Ezért sem árt meggyőződni arról, hogy az app tulajdonosa nem értékesít-e úgy helyalapú adatokat, hogy kellemetlenségünk, kárunk származna belőle.

Frissítve: 2023. december 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr3517843463
süti beállítások módosítása