A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Nyakunkon az automatizáció valóban szép új világa

2022. március 09. - ferenck

Gépesítés, robotizáció, ipar 4.0, jönnek a mesterséges intelligenciák, az embert humanoid masinák, okos programok váltják ki (negatívabb értelmezésben: le), helyettesítik, nyugdíjazzák egyes munkakörökben, általában, de nem feltétlenül a legképzetlenebbeket. A folyamat jó ideje elkezdődött, egyébként pedig nem olyan rémes, mint amilyennek egyesek felvázolták, és amivel úgy tűnik, illik is riogatni a nem szakmabeli nagyközönséget.

A Világbank 2019-es fejlődési beszámolójából ugyanis számokkal bizonyítva kiderül: az új iparágak és a hozzájuk kapcsolódó munkakörök pozitív gazdasági hatásai jelentősebbek a negatívoknál, de ennek ellenére az automatizálás miatti munkanélküliség valódi probléma.

Mindezeket figyelembe véve, a valóság nem igazolja a rémkép-gyártókat, mert a történelemben, a mezőgazdaság elterjedésétől, technológiaváltásokkal mindig szűntek meg, de szerencsére ugyanúgy mindig teremtődtek is állások. Most is ez történik egy ideje, illetve – a folyamatok felgyorsulásával – fog történni a következő tizenöt-húsz esztendőben.

Az automatizáció meghatározza a jelent és a közeljövőt. 

Az az automatizáció, amely nemcsak az utóbbi két évtized infokommunikációs technológiáinak, de a gazdasági-társadalmi életnek is az egyik kulcsszava, szervező- és hajtóereje.

De miről is van szó tulajdonképpen?

Olyan technológiák létrehozásáról és alkalmazásáról, amelyekkel minimális emberi beavatkozással állíthatók elő és juttathatók el el a fogyasztókhoz javak, szolgáltatások. Az automatizációs megoldások elterjedésével, ezekkel az új technikákkal és munkafolyamatokkal, korábban emberek által végzett számos feladat kivitelezése hatékonyabb, megbízhatóbb és gyorsabb lesz. Sok területen élnek a lehetőséggel: gyártás, szállítás, nemzetvédelem, otthonok, információs technológiák, hogy csak párat említsünk. 

A vállalati szektorban az ipari és a robotikus folyamatok automatizálása (BPA, RPA) a legelterjedtebb. A BPA az automatizáció elméletének üzleti folyamatokra történő alkalmazása, míg az RPA speciális, ismétlődő feladatok automatizálása. Közben az IT-marketingben megjelent a hiperautomatizáció kifejezés, amellyel a fejlettebb mesterségesintelligencia- és mélytanulás (deep learning) alapú megoldásokat különböztetik meg a klasszikus, szabályalapú gépi tanulástól.

at1.jpg

Automatizációs technológiákat az emberi munka nehéz, fárasztó, ismétlődő, unalmas, a lelket és az elmét nem éppen építő részeinek minimalizálása vagy teljes kiváltása miatt használnak. Például a legtöbb gyártóüzemben robotikus futószalagok formájában alkalmaznak valamilyen automatizált folyamatot. Emberi beavatkozásra csak a folyamat meghatározásához és felügyeletéhez van szükség, míg a különböző alkatrészek összeszerelését nyersanyagokat automatikusan késztermékké alakító gépek végzik.

A technológiai szektorokban, az automatizáció hatása mind szoftver/hardver, mind gépszinten, folyamatosan és egyre nagyobb tempóban nő. Ezt a lassan már exponenciális növekedést az új MI- és mélytanulás-technikák biztosítják. Egy szoftverszkript például le tud tesztelni egy szoftverterméket, majd leírást készít róla, más szoftvereszközök pedig alkalmazásokhoz generálnak kódot.

A legegyszerűbbtől a legkomplexebb alkalmazásokig, az automatizáció változatos formában van jelen a hétköznapokban. A bojlert vezérlő jó öreg termosztát, az első telefonos kapcsolófelületek a legegyszerűbb, történelmi példák, míg az elektronikus navigációs rendszerek, különösen az önvezető járművek algoritmusai a legbonyolultabbak.

Az otthon automatizálása, az intelligens otthon koncepciójának fokozatos megvalósítása az egyik legismertebb, a háztartásban lévő eszközök és készülékek működtetést leegyszerűsítő alkalmazáscsoport. A hálózatautomatizálás számítógépes hálózatok konfigurálása, kezelése, működtetése. A hivatal automatizálása a legtöbb rutinfeladat és eljárás számítógépekkel, szoftverekkel történő digitalizálása, kivitelezése és kommunikálása. Honlapok tesztelésének automatizálásakor a fejlesztési szakaszban előforduló konfigurációs változásokhoz szükséges tesztparamétereket áramvonalasítják, szabványosítják. Adatközpontok működésében szintén kihagyhatatlan már az automatizáció.

Az automatizációs technikák tényleg egyre fejlettebbek, bizonyos manuális beavatkozásokra viszont még mindig szükség van. Az automatizációval foglalkozó szakemberek megnyugodhatnak, mert rájuk különösen szükség van és lesz is. A jelen és a közeljövő egyik legkeresettebb munkaköréről van szó.

Frissítve: 2023. december 27.

         

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr8116847002
süti beállítások módosítása