A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

A vállalati informatika ezer és egy arca

2022. március 16. - ferenck

A vállalati informatika nagy szervezetek igényeinek megfelelően kialakított hardverekről és szoftverekről szól. Az átlagos fogyasztói és a kisebb céges elvárásokkal összehasonlítva, egy nagyobb vállalatnak egyértelműen komolyabb elvárásai vannak többek között a hozzáféréssel, a kompatibilitással, a megbízhatósággal, a teljesítménnyel és a biztonsággal kapcsolatban.

A „vállalati szintű IT” nem hivatalos elnevezés, és nincsenek feltétlenül szabványok sem, amelyeket az értékesítőknek mindig figyelembe kellene venniük, mert általában minden szervezet egyedi, és az adott szervezet másokéval soha nem teljesen azonos elvárásait kell kielégíteni. Ugyanakkor nagyon sok a rokon vonás is, és ennek megfelelően – nagy általánosságban – létezik és működik is a szabványosítás, keresettek az egyedire alakítható, de sokakat megcélzó szoftvercsomagok.

Szervezeteknél egyértelműen kulcsfontosságú a vállalati informatika – azzal dolgoznak ki új üzleti folyamatokat, fejlesztik ki speciális adottságaikat. Ezek a folyamatok és adottságok nyilvánvalóan nem önmagukban funkcionálnak, hanem az összes részleget, osztályt érintik.

A vállalati informatika az alap, amelyre ráépülnek a részlegek közötti üzleti folyamatok. Szemléletes példa a rendelések kezelése: az értékesítési részleg (sales) felvesz egy rendelést, majd a számlázást és a készletkezelést „érintve”, a terméket kiszállítják a vevőhöz. Mindezt számítógépekkel, programokkal végzik, fejlett infokommunikációs megoldások nélkül ma már nem működne gördülékenyen. Túl sok az érintett személy, folyamat és adat, amelyek közösen támogatják a szervezetet.

eit.jpg

A big data korában nem lehet eléggé hangsúlyozni az adatok jelentőségét. A szervezetek gyűjtik és elemzik őket, majd a belőlük kinyert információk alapján futtatnak folyamatokat. Az adatfolyam a szervezet döntéshozását és cselekvéseit biztosító, azokra lehetőséget adó összes üzleti folyamatot érinti. Az IT felgyorsítja, bemeneti, elemző és megosztásra alkalmas eszközöket kínál hozzá.

Segít megérteni a szervezet működését, megállapítani, hogy hol van szükség automatizációra, üzleti prioritások alapján hol szükséges a technológiaváltás, meghatározni a szükséges változásokat kivitelező projekteket, és természetesen teljeskörű technológia támogatást nyújt üzleti folyamatokhoz. Ezeket a feladatokat hazai és nemzetközi keretekre építve, vállalatiinformatika-szakemberek végzik el.

A kivitelezés a vállalati IT-menedzsment stratégiája alapján történik, és általában az üzleti értékek maximalizálása a cél, s ha így van, akkor kifejezetten hasznos, ha az adott szervezet működése szolgáltatásalapú. Ez a modell garantálja ugyanis leginkább a befektetések üzleti és hatékonyság-alapú fontossági sorrend szerint történő megvalósítását. Automatizációval gyorsabb, hatékonyabb, és a költségek is faraghatók.

A vállalati IT-menedzsment az infokommunikációs technológiákkal, a folyamatosan növekvő IT-szükségletekkel, az IT-lehetőségekbe, -infrastruktúrába és -erőforrásokba történő egyre komolyabb befektetésekkel párhuzamosan fejlődik.

eit2.jpg

Az IT ezen szegmensét leginkább a vállalati (alkalmazás) szoftverek határozzák meg. Integráns részei az adott szervezet információs rendszerének. Ezek a rendszerek kezelik a vállalaton belüli folyamatokat, dolgozzák fel nagyon gyorsan és továbbítják különféle hálózatokon az adatokat is. Ilyenek a vállalati erőforrás-tervező, üzleti intelligencia, ügyfélkapcsolat-, humánerőforrás-, adatbázis-, beszállítólánc-kezelő stb. szoftverek. Tipikusan üzletorientált feladatokat, például online vásárlást és fizetést végeznek, üzleti funkcióik szerint kategorizálhatók.

Mivel a vállalatok felépítése és rendszereik hasonlítanak egymásra, a vállalati szoftverek általában egyedire kialakítható programcsomagok. Viszont annyira komplexek, hogy használatuk speciális adottságokat, ismereteket igényel. A vállalati rendszerek adatbázisokra és olyan szoftverplatformokra épülnek, mint az SAP NeatWeavere vagy az Oracle Fusion-je.

Hardveroldalról nézve, a vállalati rendszerek elsősorban az IT-infrastruktúra alapját képező szoftvereket futtató szerverek. Ezeket a rendszereket eleve hatalmas mennyiségű kritikus adat kezelésére tervezik, azaz nagymennyiségű tranzakciót végeznek, és mindehhez értelemszerűen különleges biztonsági feltételeknek is meg kell felelniük.

Frissítve: 2023. december 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr9717103848
süti beállítások módosítása