A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Az operációs rendszer a számítógép lelke

2022. május 11. - ferenck

Az operációs rendszer (OS) a számítógépünkön futó legfontosabb program; kezeli a gép memóriáját, a rajta lévő összes programot és hardvert, és nem utolsó sorban, lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a komputerrel – a gép nyelvének ismerete nélkül – kommunikálni tudjon. Interfészként működik köztünk és a hardver között.

Operációs rendszer nélkül bármelyik számítógép, mobil készülék használhatatlan.

Általában több, különféle program fut egyszerre a gépen, és mindegyiknek hozzá kell férnie a központi feldolgozóegységhez (CPU), a memóriához és a tárházhoz. Mindezt az OS koordinálja, és biztosítja, hogy az összes program megkapja, ami kell neki.

Egy OS szoftver folyamatokat kezel, azaz, létrehoz és töröl, szinkronizáló és kommunikációs mechanizmusokat szolgáltat közöttük. Memóriamenedzselő modulja memóriaterületeket foglal le és szabadít fel, ha a programok erőforrásokat igényelnek. A fájlkezelés a fájlokkal kapcsolatos összes tevékenységre vonatkozik: biztosítja a tárolásukat, garantálja a több szinten történő tárolást, visszakereshetőségüket, elnevezésüket, megosztásukat és védelmüket. Működteti a géphez kapcsolódó eszközöket, követi a különféle feladatokra fordított időt, erőforrásokat, koordinálja a számítógépes rendszer felhasználóinak szoftvereit, processzorok hálózaton belüli kommunikációját, értelmezi az utasításokat, biztonsági modulja megvédi a behatolóktól és malware-ektől a gépen lévő adatokat, információkat.

os0.jpg

Az első operációs rendszereket az 1950-es években fejlesztették a szalagos tárolás kezelésére. Az első OS-t a General Motors Kutatólaboratórium az évtized elején implementálta saját IBM 701-e számára. Az OP-rendszerek a hatvanas évek közepétől kezdtek el lemezeket használni, majd az évtized végén kifejlesztették a Unix OS első változatát. A Microsoft első OS-e az 1981-es DOS volt. A cég előtte vásárolta meg a 86-DOS szoftvert egy Seattle-illetőségű vállalattól. A máig népszerű Windows első változata 1985-ben jelent meg, miután grafikus felhasználói felületet (GUI) fejlesztettek, és társítottak össze az MS-DOS-szal.

Az operációs rendszereket általában előzetesen telepítik a megvásárolt számítógépekre. Legtöbben a géphez járó OS-t használják, de lehetőségünkben áll annak frissítése, sőt, akár másra is válthatunk. A maiak mind használnak GUI-t, ez biztosítja, hogy az egérrel ikonokra, gombokra és menükre klikkeljünk, és hogy grafika-szöveg kombinációként, minden egyértelműen megjelenjen a kijelzőn.

Ahány OP-rendszer, annyiféle GUI. Mindegyik másként néz ki, más a felhasználói élmény, és ha a megszokottról átváltunk egy másikra, furának érezhetjük először. Viszont az összes mai operációs rendszer közös vonása, hogy könnyen lehet kezelni őket, és mindegyik ugyanazokon az elveken alapul.

Ma főként öt OP-rendszert használunk: Microsoft Windows, Mac OS, Linux, valamint a két fontos mobil, az Android és az iOS.

os1.jpg

A Microsoft az 1980-as évek közepén állt elő és hódította meg a világot a Windows-szal. Azóta sok-sok változata ismert, egyeseket jobban, másokat kevésbé szerettünk. A Windows általában a legtöbb új PC-re fel van telepítve, és ez a tény is hozzájárulhatott, hogy a Washington állambeli Redmond-székhelyű cég terméke a földkerekség legnépszerűbb operációs rendszere.

A korábban OS X néven futott Mac OS az Apple fejlesztése, az összes Macintoshra, Mac-re előre telepítik. Világviszonylatban a felhasználók alig tíz százaléka használja, míg a Windowst több mint nyolcvan. Ez az egyik oka az Apple számítógépek magasabb árának.

A Linux nyílt forrású operációsrendszer-család, azaz bárki bárhonnan módosíthatja, megoszthatja másokkal. Ez különbözteti meg a védett szoftverektől (Windows, Mac OS), mert azokon csak a fejlesztőcég változtathat. A Linux nagy előnye még, hogy ingyenes, és sok változat közül választhatunk. Mivel nagyon könnyű egyedire kialakítani – „személyre szabni” –, ezért a legtöbb szerver Linuxon működik. A felhasználók mindössze két százaléka használja.

os.jpg

A desktop- és a laptop-gépekre írtak mellett mobil készülékekre (okostelefon, tablet, okosóra stb.) szintén fejlesztenek OP-rendszereket. A két legismertebb az Apple iOS és a Google Android. Ezek a rendszerek nem annyira komplexek és teljesek, mint a komputerekre kitaláltak, de ennek ellenére nagyon változatos tevékenységeket végezhetünk velük.

Frissítve: 2023. december 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr1017821549
süti beállítások módosítása