A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Közösségi hálózatok

2020. szeptember 09. - ferenck

 Facebookot mindenki használja, mégis szinte naponta mondja valaki, hogy most már nem, kész, vége, nem bocsátja többé adatait Mark Zuckerberg rendelkezésére. Vagy egyszerűen ráun, és valami másra, például a Tik Tokra cseréli.

De honnan is jöttek a közösségi hálózatok, miért alakulhattak ki ezek a gigászi internetes médiabirodalmak?

Az emberi természetből fakad, hogy szociálisan aktívak vagyunk, közösségre vágyunk. Így „programozták” a Homo sapienset, ez az „alapbeállításunk.” Az ősidők óta mindig megpróbálunk kapcsolatot teremteni másokkal, hálózatokat kialakítani egymással.

A digitalizáció és az információs társadalom korában bővültek a lehetőségeink, nagyon könnyen megtaláljuk az online érintkezés módjait is, a fizikai valóság mellett az interneten aktív társadalmi életet élhetünk. A különféle közösségihálózat-platformok és alkalmazások döbbenetesen kitágították a lehetőségeket.

Ma már egy csomó kapcsolat születik, erősödik és hal el ezeken a hálózatokon; és még fizikai találkozás, kézfogás sem kell hozzájuk.

A Facebook, az Elon Musk által X-re átnevezett egykori Twitter, a LinkedIn, a WhatsApp, az Instagram, a TikTok és a többi a közösségimédia-honlapokon kapcsolnak össze barátokat, családokat, munkatársakat, fogyasztókat, ügyfeleket. Egyaránt lehet társadalmi és üzleti rendeltetésük, vagy akár egyszerre mindkettő.

sn0.jpg

Maga a közösségi média az információ, ötletek, üzleti tervek és az önkifejezés más formáinak létrehozását, virtuális közösségekkel való megosztását és az együttműködést segítő interaktív számítógépes technológiák összessége. A jelenállapot kialakulását egyrészt a 2000-es évek elején megjelent, azóta folyamatosan fejlődő web 2.0-ás technológiák, másrészt az okostelefonok 2000-es évek második felében indult térhódítása tették lehetővé.

Az első közösségi hálózatról megoszlanak, de abban egyeznek a vélemények, hogy web 2.0 és okostelefónia előtti időkig kell visszamennünk: egyesek az 1996-ban alapított Bolt.com-ot, mások az egy évvel később indult SixDegrees.com-ot tartják annak.

Ugyan már nagyon sok és különféle közösségi hálózatot ismerünk, több sarkalatos ponton mégis találunk közöttük átfedéseket:

  1. mindegyik internetalapú,
  2. a felhasználó által létrehozott tartalmak az éltetőerejük,
  3. a felhasználók az adott hálózatnak megfelelő profilt készítenek maguknak,
  4. a hálózati szolgáltatások a felhasználói profilokat más személyekkel és csoportokkal kötik össze, így alakulnak ki online közösségek.

Hogy állunk ma, melyik hálózatot használják a legtöbben?

social_nezworks.jpg

2023 januárjában Facebook, YouTube, Whatsapp, Instagram, WeChat, TikTok, Facebook Messenger, Douyin (a kínai TikTok), Telegram, Snapchat volt az első tíz sorrendje. Az első tíz helyezett jól szemlélteti az utóbbi idők amerikai-kínai technológiai versengését: a közösségi médiát hat amerikai és négy kínai platform uralja.

social_networks0.jpg

2023 júniusában a Meta (a Facebook anyacége) Elon Musk túlkapásaira reagálva, Threads néven „ellen-Twitterr” indított. Az app július eleje óta tölthető le, öt nap alatt elérte a százmillió letöltést, amellyel, a ChatGPT-t is megelőzve, az eddigi leggyorsabban növekvő alkalmazássá vált.

 

Frissítve: 2023. július 12.  

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr2216194936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása