A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Adattárolás: emlékszik még valaki a floppy lemezekre?

2021. szeptember 22. - ferenck

A big datával végérvényesen az adatközpontú számítások korába léptünk, és szerencsére a tárolás sokkal költséghatékonyabb, mint korábban bármikor, miközben a technológia az elmúlt tíz év alatt többet fejlődött, nagyobb változásokon ment keresztül, mint az azt megelőző huszonötben. Ki emlékszik még például a floppy lemezekre?

Hogyan tároljuk az adatokat, hogyan szorítsunk helyet minél nagyobb információmennyiségnek minél kisebb fizikai térben, miként mentsünk át letűnt formátumokon rögzített munkáinkat az utókornak, milyen módszerekkel és formában őrizze meg az emberiség infokommunikációs eszközökkel felvett, azokon tárolt tudományos és kultúrkincsét?

Az adattárolás, az információ valamilyen tároló-médiumon történő rögzítése és megőrzése nagyon nem újkeletű. Hogy csak néhány példát említsünk: a kézírás, a könyvszerkesztés, a lemezfelvétel, a mágneses szalag, az optikai lemezek, mind alkalmasak rá. Számos eljárással megoldható, sokak szerint – természetes médiumként – a DNS szintén képes rá, a felvétel pedig elvileg bármilyen energiával lehetséges. Az elektronikus adattároláshoz értelemszerűen elektromos áram kell. Egyes rögzítő-médiumokat, például a füstjeleket viszont vagy a természet, vagy az ember csak időlegesre tervezte.

dst1.jpg

Elektronikus dokumentumok sokkal kisebb térben tárolhatók, mint a papíralapúak. A számítógépek rendeltetéseinek egyike pontosan ezeknek a dokumentumoknak digitális formában, jövőbeli használatra történő megőrzése. A tárolórendszerek elektromágneses, optikai vagy más médiumokon alapulnak, hogy az adatokat szükség szerint őrizzük, életre keltsük. Könnyebb biztonsági másolatokat készíteni, és ha valami váratlan történik, például összeomlik a rendszer vagy egy hacker megtámadja, gyorsabban helyreállíthatók.

A digitális adattárolás vagy fizikai merevlemezen, meghajtókon, USB-vezérlőn, vagy virtuálisan, a számítási felhőben történik. Mivel a fájloknak könnyen elérhetőnek kell lenniük, és másolat is kell róluk, a rendszer megbízhatósága, biztonsága kulcsfontosságú a mai számítógépes infrastruktúrákban. Különféle tárolási lehetőségeket és alkalmazásokat összehasonlítva, választjuk ki a céljainkhoz legjobb megoldást. A számítógép memóriája és a helyi tárolás talán nem elegendő személyes adataink védelméhez, célszerű az információkat áramkimaradás után is megtartó nem illékony tárolási opciókban, hibrid megoldásokban gondolkozni.

dst3.jpg

A számítógépes memória két legfontosabb típusa, a ROM és a RAM tökéletesen kiegészítik egymást. A csak olvasható adatok tárolására alkalmas ROM tartalma nem változtatható, a beégetett adatok véglegesek. A komputer vagy más számításokat végző eszköz a benne tárolt adatokat áramtalanított állapotban is megőrzi. A tárolás korlátos és korlátlan ideig is eltarthat. A ROM biztosítja, hogy a számítógép, tablet, okostelefon stb. be tudja indítani a rendszert (bebútoljon). A RAM tetszőleges vagy közvetlen hozzáférésű memória véletlen elérésű adattároló eszköz, amely ellentétben a ROM-mal, nemcsak olvasható, hanem írható is. Az adatokat csak addig őrzi meg, amíg a gép bekapcsolt állapotban van, ha már nincs feszültség alatt (ha kikapcsoljuk), akkor elvesznek. A RAM teszi lehetővé, hogy programokat futtassunk a komputeren és más eszközökön.

Eddig csak ezekre a memóriákra volt szükségünk, most viszont megjelent egy harmadik, és mindent, sőt, még egy kicsit többet is meg tud tenni egyedül, mint a másik a kettő. Egy kínai fejlesztésű új memóriára azért van szükség, mert önmagában sem a ROM, sem a RAM nem tökéletes. A rendszer hiába fér gyorsan a RAM-hoz, ha egyszer kikapcsoljuk, vagy jön az áramszünet, azonnal elveszítjük az összes nem mentett adatot. A ROM-on pedig hiába folyamatos az adattárolás, nem írható rá adat azonnal és gyorsan. Az új memória egyrészt a két típus legjobb tulajdonságaival rendelkezik, másrészt magunk dönthetjük el, mennyi ideig tároljon adatokat.

A tárolás vagy közvetlenül, vagy hálózaton keresztül történik. Sok eszközzel mindkettő megoldható. A merevlemez, az SSD, a CD- és a DVD-, a flash-meghajtó stb. közvetlenül kapcsolódnak a komputerhez, a tárolóhoz általában csak egy gép fér hozzá. A hálózaton keresztüli, többféle merevlemezzel és más eszközökkel megvalósított tárolás az odatartozó számítógépeknek biztosít hozzáférést, az adatok egymás közötti könnyű megosztását.

A hálózati tárolás legfrissebb újításai, a kapacitás tároló szoftver és hardver szétválasztásával történő növelése, a virtualzáció, az atomi léptékű tárolás, a DNS-alapú megoldások, persze a mesterséges intelligencia területi alkalmazásai és ezek valamilyen kombinációi jelenthetik a jövőt.

Frissítve: 2023. december 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr7916670168
süti beállítások módosítása