A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Még a keresőmotorok sem találnak meg mindent

2021. február 03. - ferenck

Nem kell bemutatni a Google keresőjét, de hogyan vált ennyire fontossá ez az okos program és a hozzá hasonló technológiák? Vajon van a webnek olyan része, amely még a keresők előtt is láthatatlan?

A keresőmotorok szöveg, általában kulcsszó alapján a világhálón egyedi információ után kutakodó szoftverrendszerek, amelyek az eredményeket – találatokat – felsorolásszerűen jelenítik meg. A megjelenítés többféleképpen történhet: lehetnek weboldalakra mutató linkek, képek, videók, infografikák, cikkek, tanulmányok és más fájltípusok is. A jelen keresőmotorjai elképesztően komplex rendszerek, algoritmusaik a legtöbb esetben pontos és használható találatokat jelenítenek meg a felhasználónak. Hosszú út eredményeként jutottak el idáig.

sen5.jpg

A webes szoftverrobotok javulásától, a világháló kategorizálásától és indexelésétől a hangalapú keresés megjelenéséig, a keresőmotorok fejlődése különféle technikák csúcsra futtatása. Történetük még a web előtt kezdődött, az 1982-ben indult Who is volt az első, aztán jöttek a szépemlékű kilencvenes évek, felhasználók helyett tartalmat a nevével az archívumra utaló-emlékeztető Archie keresett elsőként, 1990-ben, de a korai keresők (Veronica, Jughead, Aliweb stb.) tevékenysége a címtárak felsorolásával ki is merült. Nem a mai értelemben fürkészték a webet, hanem egyszerű címjegyzékekként működtek. Az internetes keresésben a weboldalak hatékony átböngészésére, indexelésére, majd a találati relevancia optimalizálására kidolgozott megoldások hozták el a fordulatot.

Elsőként az Alta Vista tudott természetes nyelven írt lekérdezést feldolgozni, a Lycos szóközelségekkel egyeztette a kulcsszavakat, míg a beszédes nevű WebCrawler (keresőrobot) hozta létre 1994-ben a bármilyen szó bármilyen honlapon történő keresésének szabványát. Az első igazán népszerű keresőmotorokként a Yahoo! Search és az Alta Vista vonult be az internet-történelembe.

Az 1996-os fejlesztésű RankDex algoritmusa pontozta, rangsorolta a találatokat, mérte az indexelt honlapok minőségét. 2000-től belőle fejlődött ki a kínai piacon ma is szinte egyeduralkodó Baidu, és az 1998-ban ismertté vált Google is hasonlóan működik. A Google azonban mással is nagyot újított: egy kiscégtől átvette a keresési kifejezések értékesítésének ötletét, amellyel forradalmasította, bevételi problémákkal küszködő ágazatból az internet egyik legjövedelmezőbb piacává tette a szakterületet, és megalapozta a dominanciáját.

sen4.jpg

A Google keresője PageRank-algoritmusának köszönhetően már 2000-ben jobb eredményeket ért el, mint a vetélytársak, de a máig tartó diadalmenetben a minimalista felhasználói interfész is fontos szerepet játszik. Érdekesség, hogy a Microsoft is 1998-ban debütált az MSN Search-csel, majd használta az Alta Vistát is, míg többszöri megújulás után 2009-ben elindította a Bing-et.

2023--ban a mindent letoroló, egyre inkább mesterséges intelligenciának is tekinthető Google mögött tisztes távolságban a generatív mesterségesintelligencia-forradalmát ügyesen hasznosító, az MI-t a rendszerbe integráló Bing, a Baidu, a Yahoo!, az orosz Yandex, az Ask, a DuckDuck Go, a „dél-koreai Google”, azaz a Naver, a szebb napokat is megért kövület AOL (America Online) és a Google berobbanásáig a cseh piacot uraló, helyi Seznam volt a világ tíz legnépszerűbb keresőmotorja.

sen.jpg

Rajtuk kívül is van azonban élet, fejlesztettek speciális keresőmotort kizárólag blogokra, munkakeresésre, zeneszövegekre, gyerekeknek stb. Ezek a programok azonban mind csak a világháló valamennyiünk számára „látható” oldalán tevékenykednek, a szabványindexeléssel kezelhetetlen, nagyobb „mélywebbel” és „sötét webbel” nem tudnak mit kezdeni. Szerencsére dolgoztak ki már erre is keresőket (Yippy, DeepDyve), a Google hatékonyságától azonban fényévekre járnak még.

Frissítve: 2023. november 1.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr7616412552
süti beállítások módosítása