A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Miért érti nehezen az emberi nyelvet a számítógép?

2021. január 20. - ferenck

Sokszor bosszankodunk (vagy nevetünk, amikor egy chatbot vagy fordítóprogram teljes sületlenségeket produkál egy megadott szövegből. Jogosan a nevetés, de azért arról se feledkezzünk meg, hogy nem egyszerű a feladata: a fordítóprogramoknak számunkra teljesen egyértelmű, számukra viszont homályos dolgokat, például többjelentésű szavakat is kell kezelniük.

Az alaktantól a mondattanon keresztül a jelentéstanig, beszélt szövegek esetében a hangtanig, a nyelv kérdésével komplett és szerteágazó technológiacsalád foglalkozik. Ezek a megoldások teszik lehetővé, hogy chatbotokkal cseveghetsz, fordítóprogramokat használhatsz.

nlpr3.jpg

A nyelvtechnológiák az emberi szöveget és beszédet elemző, ahhoz hasonlót mesterségesen előállító, azon módosító vagy arra reagáló számítógépes programok, elektronikus eszközök által használt módszerek gyűjtőkategóriája. Két nagyobb területből, az IT egyik legbonyolultabb részének tartott természetesnyelv-feldolgozásból és a számítógépes nyelvészetből áll. Az ezek különböző aspektusait alkalmazásként hasznosító megoldások szintén idetartoznak.

A több tudományterületen átívelő számítógépes nyelvészet a természetes nyelv gépi modellezésével, nyelvészeti kérdések informatikai módszerekkel történő vizsgálatával foglalkozik. A nyelvészet, számítástudomány, mesterséges intelligencia metszéspontjára belőhető természetesnyelv-feldolgozás az ember és a számítógép közötti nyelvi interakciókra összpontosít. A beszédfelismerés, a természetes nyelv megértése, természetes nyelvű szövegek létrehozása folyamatos kihívások. Főként komputerek nagymennyiségű nyelvi adat feldolgozására, elemzésére való programozásának mikéntjével fókuszál. Így érhető el, hogy a program a szövegkörnyezeti eltérésekkel együtt is „értse” dokumentumok tartalmát. A technológiával pontosan kivonatolható az információ, megszervezhetők és csoportosíthatók a vizsgált dokumentumok.

nlpr.jpg

A szakterület kezdete a mesterségesintelligencia-történet kezdetével, az 1950-es évekkel esik egybe. Az MI-, és számítástudományi úttörő, Alan Turing (1912-1954) már 1950-ben, híres tesztjében felvetette, hogy a természetes nyelv automatizált megértése és generálása a gépi értelem egyik kritériuma.  A diszciplína Turing óta elképesztő fejlődésen ment keresztül, de az eredeti célokat még nem érte el teljesen, miközben folyamatosan teremtődnek új célok.

Az 1980-as évek második feléig a kutatók az úgynevezett szimbolikus megközelítést részesítették előnyben. Lényege, a filozófus John Searle által 1980-ban megfogalmazott „kínai szoba”: ha a számítógép kap egy szabálygyűjteményt, például kínai kifejezések tárát, kérdésekkel és válaszokkal, a szabályoknak az elébe kerülő adatokra történő alkalmazásával, a program úgy tesz, mintha értené a nyelvet.

nlpr2.jpg

Az összetett adat- és kézzel írt szabálysorokon alapuló eljárás azonban túl körülményesnek és bonyolultnak bizonyult, viszonylag kevés konkrét eredménnyel. Ráadásul az 1980-as években teljesen új nyelvfeldolgozó gépitanulás-algoritmusok forradalmasították a területet, és egyben az új irányt is kijelölték. Sikerük a számítási kapacitások folyamatos növekedésével, illetve az 1960-as években divatos általános nyelvészeti elméletek háttérbe szorulásával magyarázható. A világháló elterjedésével hihetetlen mennyiségű nyers nyelvi adat generálódott, és e tényezők együtthatásaként elterjedt a statisztika-alapú megközelítés. Az algoritmusok vagy az óhajtott válaszokkal egyáltalán fel nem címkézett, vagy azokkal felcímkézett és címkézetlen adatok keverékéből tanultak, az eredmények viszont gyakran nem érték el a célokat, vagy túl sokáig tartott egy-egy feladat megoldása.

A 2010-es években, a gépi mélytanulás térhódításával jött el a mély ideghálók (mesterséges neurális hálózatok) ideje, amelyek a nyelvi modellezésben és elemzésben, az optikai karakterfelismerésben, szövegek vakok és gyengénlátók számára történő beszéddé alakításában, összefoglalók készítésében is jól működnek, és a többjelentésű szavakkal is hatékonyabbak, mint a korábbi technikák. Hamarosan annak is eljön az ideje, amikor már nem neveted ki a chatbotot!

Frissítve: 2023. október 25.

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr7216395156
süti beállítások módosítása