A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Már van ország a világon, ahol hivatalos fizetőeszköz a bitcoin

2021. június 16. - ferenck

Manapság gyakran olvashatsz a bitcoinról (BTC), árfolyamának meteorszerű szárnyalásáról, majd szédítő tempójú leértékelődéséről. Egy egység bitcoin most közel 35 ezer dollárt (több mint tízmillió forintot) ér, a történelmi csúcson 60 ezer felett is járt, és eközben, első országként a világon, a közép-amerikai Salvadorban június 9-én hivatalos fizetőeszközzé tették.

De mi is tulajdonképpen az a bitcoin, fizetőeszköz, fizetési hálózat, vagyontárgy vagy értékőrző? Lényegében egy szoftver, vegytiszta digitális jelenség, protokollok és folyamatok sora, és egyben az eddigi legsikeresebb kísérlet arra, hogy kriptográfiával (titkosítással) virtuális pénzt hozzanak létre. Többezer utánzót ihletett meg, a 2008. október 31-i indulás óta eltelt bő egy évtizedben mégsem tudták felülmúlni.

bct.jpg

Az elsőszámú kriptovaluta finoman szólva is megosztja a közvéleményt. Egyesek szerint a jövő pénze, mert abszolút nyilvános, nem függ központi hatóságoktól, harmadik féltől, és így szánt szándékkal nem is manipulálható, nem inflálódik, nem befolyásolható a forgalomban lévő pénzmennyiség, kívülről nem kontrollálhatók a tranzakciók. Küldése és fogadása egyszerű, biztonságosan tárolható egy pénztárcafájlban, amit egyaránt tárolhatsz PC-n, mobiltelefonon vagy akár egy pendrive-on is.

Mások viszont lufinak tartják, a gazdasági hátteret hiányolják, a bitcoin értéke bírálói szerint csak a felhasználók szubjektív ítéletétől függ. Ráadásul működtetése, bányászata igen költséges, éves energia-felhasználása jelenleg meghaladja közepes méretű országok áramellátását.

bct2.jpg

Bányászatot hallva, persze ne tárnákra és vájárokra gondoljunk, hanem a kriptovalutával való tranzakcióra használt számítógépek, hálózataik számítási kapacitásának, a hálózathoz tartozó gépek gördülékeny kommunikációjának a biztosítását értjük. A rendszer mégsem adatközpont, működése teljesen decentralizált, senki nem irányítja. Bárki bányászhat, ha az adott szoftvert speciális hardveren futtatja, a bányászprogram a tranzakciókat figyeli, igazolja vissza, bizonyítja matematikailag. Rengeteg számítás kell hozzá, és mivel egyre többen bányásznak, folyamatosan nő az energiafogyasztás és verseny. Igyekeznek környezetbarátabbá és hatékonyabbá tenni, és hiába átlátható a használat, attól még nem lesz „zöldebb”, a látványos eredmények ezen a területen még váratnak magukra. A megoldás túlmutat a kriptovalutákon, blokkláncon, pénzügyi technológiákon.

bct4.jpg

Szintén fontos, hogy a bányászat, kereskedés, tranzakciók stb. során a csalás majdnem teljesen kizárható, mert a csomópontok elutasítják az érvénytelen adatokat tartalmazó blokkokat (ezek az egymáshoz „láncolt” blokkok alkotják a blokkláncot.) 

bct5.jpg

Hihetetlen mai szemmel, de a bitcoin első drámai árváltozását az jelentette, amikor 2010-ben, 0.0008 dollárról 0.08-ra ugrott az értéke. 2011-ben ért 1, 32 és 2 dollárt is. 2013 decemberében 1100 fölé ment, pár napra rá megfeleződött. Kormányok 2017 körül kezdtek el fejleszteni rivális digitális fizetőeszközöket, amitől újfent megugrott a 2019. júniusban a tízezres lécet megugró bitcoin.

bct0.jpg

A koronavírus-járvánnyal és a gazdasági bizonytalansággal aztán kilőtt, 2020-ban 224 százalékos emelkedést produkált, az évet 24 ezer dollárral zárta. A látványos és gyors növekedés, illetve az ugyanilyen látványos és gyors esés végigkíséri az egyelőre még mindig nem pénzügyi fősodor kriptovaluta történetét. A bizonytalanságot csak fokozzák a Tesla és mindenható főnöke, Elon Musk bejelentései, amelyek hatására a kriptovaluta hol 60 ezer dollár fölé repül, máskor viszont egy mindössze húsz-szavas tweet miatt 15 százalékkal kevesebbet ér, Ez történt akkor, amikor Musk megüzente, hogy a bányászathoz kapcsolódó környezeti problémák miatt a Tesla nem fogadja el többé fizetőeszközként.

bct6.jpg

A mai kriptovaluta-piac kiforrottabb és szabályozottabb, több az intézményi befektető, de teljes érettségről még nem beszélhetünk. A digitális csereeszközként, fizetőeszközként, a központosított bank- és digitális pénzrendszerekkel ellentétben, központi kibocsátó és ellenőrzés nélkül működő kriptovaluták mára elárasztották az online világot, 2021 januárjában négyezernél többet tartottak számon. Sok teljesen értéktelen, létezésükről is alig tudnak, egyesek viszont elképesztő népszerűségnek örvendenek támogatóik és a köréjük szerveződő közösségek körében.

A bitcoin mellett az ethereum, a litecoin, a cardano, a polkadot, a stellar, a chainlink, a binance coin, a tether, a monero és a 2017 augusztusában indult, az eredetitől elszakadt bitcoin cash a legismertebbek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr6516593234
süti beállítások módosítása