A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Szingularitás – van a jövőnek határa?

2020. augusztus 06. - ferenck

A mindenhova beáramló, egyre többet tudó és egyre kisebb kütyük mögött a gyorsuló ütemű technológiai fejlődés áll. De elgondolkozunk-e azon, hogy a változás sebessége meddig tartható fenn, meddig növelhető, s hogy eljön-e az a pont, amikor a gépi értelem – mesterséges intelligencia, MI – túlszárnyalja teremtőjét, az embert?

A számítástudomány kezdetei óta sokakban felmerült a kérdés, hogy lehet-e okosabb a technika, mint az ember, s ha ez bekövetkezik, milyen lesz a világunk. 

Neumann János már az 1950-es évek elején prognosztizálta a technológiai fejlődésnek azt a határpontját, amit kb. 25 éve szingularitásnak neveznek. A különleges ponttól egy új valóság kezdődik.

Hogy az emberi intellektus fejlődésének egyenese és a robbanásszerű technológiai fejlődés találkozási pontja mikor következik be, erről megoszlanak a vélemények. Egyesek 2050-ben, mások csak a 22. században számítanak az eljövetelére. Sok szakértő szerint viszont soha nem valósul meg, a fogalmat fantáziálásnak tartják, mert a növekedés nem határtalan.

singularity_1.jpg

I. J. Good, angol statisztikus, Alan Turing korábbi munkatársa 1965-ben az ember utolsó találmányaként írta le a majdani ultraintelligens gépet, és utána jön is rögtön az intelligencia-robbanás.

Vernor Vinge, sci-fi író és matematikus, egy 1993-as tanulmányban már nevén – szingularitásnak – nevezte a jelenséget, és a következőt prognosztizálta: „Harminc éven belül meglesznek a technológiai eszközeink az emberfeletti intelligencia létrehozásához. Nem sokkal ezt követően az emberiség kora véget ér.”

A prognózisok tehát azt állítják, hogy eljön az az idő, amikor az emberi fejlődés más dimenzióba lép át.

A szingularitás abszolút szaktekintélyének Ray Kurzweil feltaláló és jövőkutató számít. 2005-ös Közel a Szingularitás című könyvének alaptézise, hogy évente megduplázódik a – főként teljesítményben és sávszélességben – mérhető gépi kapacitás, így 25 év alatt körülbelül milliárdszoros növekedés várható a kétezres évek elejéhez képest. Ezzel a tempóval az informatika és a kommunikáció minősége és hatékonysága mellett a ma még bonyolultabbnak látszó biológiai és az agy információ-feldolgozó folyamataira vonatkozó ismereteink szintén drasztikusan növekednek, és a növekedés hatásai felmérhetetlenek. Az ember túlléphet saját biológiai létén.

singularity2_1.jpg

Kurzweil másik fontos hipotézise, hogy az információtechnológia nemcsak gépek és szoftverek együttese, hanem életünk egészét átalakító jelenség.

Ennek két legfőbb aspektusát emeli ki:

  • a számítógépes hardver és szoftver képes lesz az emberi intelligenciát utánozni,
  • illetve, hogy a természetes és a mesterséges intelligencia egymással kölcsönhatásban fejlődik. A Homo sapiens gépi intelligenciát teremt, amelynek fejlődése visszahat az emberre, az emberi fejlődés pedig az MI-re, és így tovább. Kurzweil szingularitás-huroknak (Singularity Loop) nevezi ezt a visszacsatolás-alapú spirális fejlődési ívet.

singularity3_1.jpg

Az embert „másoló” számítógépek fejlődése ugyanis nem-biológiai intelligenciát eredményez (amelynek kezdetleges, de egyre hatékonyabb formáit már jó ideje használjuk, és amelyek 2022-ben „berobbantak” a köztudatba). A két intelligenciatípus között az egyik legfontosabb különbség, hogy a humán gyakorlatilag állandó, a gépeké viszont folyamatosan növekszik. Ezért jön különös, a mai ítéletalkotásunktól teljesen eltérő világ a szingularitás után. Azokat az időket azért is nehéz előrejelezni, mert a mesterséges és a természetes intelligencia összenövése drasztikusan átalakítja majd a civilizációt, mivel a nem-biológiai formák is biológiai tervek szerint készülnek majd. Ugyanakkor maga a biológia is megkérdőjeleződik – mi számít biológiainak, és mi nem?

 

Frissítve: 2023. december 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr4416103286
süti beállítások módosítása