A Neumann Társaság blogja az informatika, robotika legmenőbb témaköreiről – újszerű megközelítésben.

Kvantumugrás

Kvantumugrás

Szingularitás – van a jövőnek határa?

2020. augusztus 06. - ferenck

A mindenhova beáramló, egyre többet tudó és egyre kisebb kütyük mögött a gyorsuló ütemű technológiai fejlődés áll. Elgondolkodtál-e már azon, hogy ez a változási sebesség meddig tartható fenn?  S hogy eljön-e az a pont, amikor a gépi értelem – mesterséges intelligencia, MI – túlszárnyalja teremtőjét, az embert?

Lehet-e okosabb a technika, mint az ember, s ha ez bekövetkezik, milyen világunk lesz?

singularity5.jpg

Ez a kérdés bizony sokakban felmerült!       

A számítástudomány zsenije, Neumann János már az 1950-es évek elején prognosztizálta a technológiai fejlődésnek azt a határpontját, amit kb. 25 éve szingularitásnak, egy új valóság kezdetének, különleges pontnak neveznek.

singularity3.jpg

Hogy az emberi intellektus fejlődésének egyenese és a robbanásszerű technológiai fejlődés találkozási pontja mikor következik be, erről megoszlanak a vélemények, egyesek 2050-re, mások csak a 22. században számítanak eljövetelére. Sok szakértő szerint soha nem valósul meg, csupán fantáziálásnak tartják ezt a fogalmat, mert a növekedés nem határtalan.

I.J. Good, amerikai statisztikus 1965-ben az ember utolsó találmányaként írta le az ultraintelligens gépet, és utána jön is az intelligencia-robbanás.

singularity.jpg

Vernor Vinge, sci-fi író és matematikus, egy 1993-as tanulmányban már nevén nevezte a jelenséget, és a következőt jósolta: „Harminc éven belül meglesznek a technológiai eszközeink az emberfeletti intelligencia létrehozásához. Nem sokkal ezt követően az emberiség kora véget ér.”

A két prognózis azt mondja tehát, eljön az az idő, amikor az emberi fejlődés más dimenzióba lép át.

singularity2.jpg

A szingularitás abszolút szaktekintélyének Ray Kurzweil feltaláló és jövőkutató számít: 2005-ös Közel a Szingularitás című könyvének alaptézise, hogy évente megduplázódik a – teljesítményben és sávszélességben – mérhető gépi kapacitás, így 25 év alatt körülbelül milliárdszoros növekedés várható a kétezres évek elejéhez képest. Evvel a tempóval az informatika és a kommunikáció minősége és hatékonysága mellett a ma még bonyolultabbnak látszó biológiai és az agy információ-feldolgozó folyamataira vonatkozó ismereteink szintén drasztikusan növekednek, s ennek hatásai felmérhetetlenek. Amikor az ember túllép saját biológiai létén.

Kurzweil másik fontos hipotézise, hogy az információtechnológia nemcsak gépek és szoftverek együttese, hanem életünk egészét átalakító jelenség.

Ennek két legfőbb aspektusát emeli ki:

  • a számítógépes hardver és szoftver képes lesz az emberi intelligenciát utánozni,
  • illetve, hogy a környezetbarát nanobotok (nanoméretű, gyakorlatilag láthatatlan gépecskék) segítségével szabadulunk meg majd a szeméttől és a légszennyeződéstől.

singularity0.jpg

Az embert „másoló” számítógépek fejlődése nem-biológiai intelligenciát eredményez: a két intelligenciatípus között az a különbség, hogy a humán gyakorlatilag állandó, a gépeké viszont folyamatosan növekszik. Ezért különös, a mai ítéletalkotásunktól teljesen eltérő világ következik a szingularitás után. Az az után követő időket azért is nehéz előre jelezni, mert a mesterséges és a természetes intelligencia összenövése drasztikusan átalakítja majd a civilizációt, mivel ennek során már a nem-biológiai formák is biológiai tervek szerint készülnek majd.

singularity4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumugras.blog.hu/api/trackback/id/tr9416103286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása